Наприкінці жовтня старовинний причепурений Івано-Франківськ зустрічав дорогих гостей всіма принадами осені: лагідним сонечком, дивними барвами багряного листя, свіжим подихом Карпат.

В місцевому Інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проходив Перший Всеукраїнський студентський конкурс хорових диригентів, організатором якого була кафедра хорового диригування імені Василя Їжака, яку очолює кандидат мистецтвознавства, професор Серганюк Л.І.

Змагалося 29 юних найталановитіших диригентів з Одеської музичної академії, з університетів Львова, Харкова, Києва, Рівного, Житомира, Кам’янця-Подільського, Івано-Франківська, Мукачева; музичних та педагогічних училищ і коледжів Дрогобича, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Чорткова.

Здавалося, на чотири дні сама душа українського народу поселилася в затишній актовій залі університету.

Глядачі стоячи вітали виконавців, захоплювалися майстерністю молодих диригентів.

Та конкурс має жорсткі правила. З кожним туром конкурсантів ставало менше. Залишились у третьому турі найкращі.

В неділю у заключному турі змагалося тільки 12 диригентів.

Як приємно було в їх числі бачити і студентку групи ММ 4 Чортківського педагогічного училища імені Олександра Барвінського – Марію Бартіш. Господь Бог щедро відміряв їй мистецьких дарів, наділив розумом, витримкою і працелюбством. І звів на життєвій стежині з талановитими педагогами Равлів Н.Л. та концертмейстером Романюк І.Й.

Останні хвилини конкурсу. Підведення підсумків. Марія Бартіш посідає високе четверте місце. Браво!

В рамках конкурсу відбулася науково-практична конференція "Хорове мистецтво у вищій школі: проблеми і перспективи професійної підготовки", в якій взяли участь всі викладачі та концертмейстери конкурсу.

Всі заходи проходили під егідою Міністерства освіти і науки України.