12 жовтня  2016 року

Засідання літературно-мистецької вітальні "Діалог" на тему:"Повернення із забуття Марти Пашківської – зв’язкової Романа Шухевича"

Гостем вітальні був науковець, історик з Тернополя п. Василь Штокало.

Розпочала зустріч завідувач бібліотеки І.Кобзар, яка познайомила всіх присутніх із новою збіркою поезії Ольги Ільків "У тенетах двох "закриток".

Студенти групи ПО 22 – О.Кравець, М.Бурак, О.Худик, В. Поживотенко, А.Миронів розказували біографію поетеси та читали вірші, які були написані у підпіллі та під час перебування у тюрмах.

Звучали пісні у виконанні викладача  відділення  "Музичне мистецтво" О.Дем’янів та студентки ІІІ курсу Ю.Чапанюк, (концертмейстер В.Ножак).

Цікавим та змістовним був виступ п. Василя Штокала. Саме завдяки йому вдалося відродити із забуття ім’я нашої землячки із Борщова Марти Пашківської – зв’язкової Романа Шухевича. Всі присутні в захопленні слухали розповідь п. Василя про кохання Марти і Льонгина, про її життя у підпіллі.

Усі присутні  на засіданні вшановували  Героїв Небесної Сотні та Героїв-земляків, котрі загинули на Сході України.

На завершення зустрічі звучало "Повстанське танго" – сл.О.Ільків, муз. М. Пашківської.

Організатори зустрічі подарували всім присутнім листівки, із яких дивилась усміхнена і щаслива Марта Пашківська, сліди якої загубились десь у сірій імлі, але пам’ять про яку житиме вічно.