13 жовтня 2016 р.

В Заліщицькому комунальному краєзнавчому музеї відкрита виставка творчих робіт народної художньої студії образотворчого мистецтва "Соняшник" Чортківського обласного гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського.На виставці широко представлені роботи учасників студії – майбутніх педагогів, вчителів початкових класів та соціальної роботи з декоративно-вжиткового та образотворчого мистецтва. А саме: декоративного розпису і декупажу, виробів зі скла та дерева, декоративної графіки та батику. Особливо вражають своєю майстерністю та витонченістю малюнка роботи студентів в оздобленні виробів зі скла. Розписані олійними та гуашевими фарбами кухонні дощечки виконані чистими, яскравими кольорами з цікавою композицією. Вони можуть використовуватися як за прямим своїм призначенням, так і  бути окрасою будь-якої оселі.

"Декупаж" – це техніка декорування, яка дозволяє шляхом наклеювання вирізок до поверхні предмета  отримати ефект розпису. Ми бачимо, що вирізаючи з серветок, можна створити незвичайні композиції.

Композиції творів  декоративної графіки   створені на основі фантастики та української народної казки, виконані звичайними гелевими ручками, чорною тушшю та акварельними фарбами. Але  все ж таки  особливе місце на виставці займають роботи з батику (особливому малюнку по шовку), виконані акриловими фарбами. Різноманітність композицій, багатство кольорової гами захоплюють, хочеться милуватися цими чудовими творами  Бибель Оксани, Глущук Олі, Куцої Юлії, створеними в українському народному дусі.

На виставці представлені твори і керівника, засновника народної художньої студії образотворчого мистецтва "Соняшник" Бондара Сергія Федоровича. Це портрети, натюрморти, пейзажі. Портрети Ернеста Хемінгуея та Чарльза Діккенса написані олійними фарбами з такою майстерністю, що, дивлячись на них, відчуваєш живу людину, її серцебиття, тепло душі. Вражає своєю самобутністю і портрет Олександра Барвінського, видатного західноукраїнського педагога XIX століття. Поглядом поринаєш в минуле, на століття назад, і відчуваєш подих того часу. А світлі очі Барвінського, спрямовані на нас, кажуть: "Ви щасливі, тому що живете в своїй незалежній державі". Не можна пройти повз картини, де відображено багатство та красу нашої української природи (пейзажі "Надвечір’я. Дністрова затока", "Зелені Карпати", натюрморти "Бузок" та "Іриси".

Історія існування студії "Соняшник" налічує декілька десятків років. Заснована вона була при Чортківському районному будинку культури у 1987 році, а вже у 1992 році отримала звання "Народний художній колектив".Учасники студії у свій час приймали участь у багатьох міських, районних, обласних виставках, а також міжнародних: в Польщі, США, Канаді. Сьогодні основними учасниками студії є студенти педагогічного коледжу, майбутні вчителі початкових класів. Основна мета роботи студії образотворчого мистецтва полягає у формуванні компетентностей особистості засобами образотворчого мистецтва; залученні студентів до процесу творчості з урахуванням ступеня їх духовного розвитку та рівня загальної підготовленості; розвитку почуття прекрасного, сприянні гармонійного розвитку дитини.