04 жовтня 2017 р.

В історії Чортківщини розкрито сторінку Ягільницької трагедії

Студенти, викладачі коледжу пережили особливі хвилювання, викликані відвідуванням могили, у якій знаходяться останки жертв Ягільницької трагедії, що відбулася у 1942 році. 52 українських патріотів, яких німці звинуватили у підтримці ОУН, було розстріляно на полі поблизу с.Ягільниця Чортківського р-ну.

Завдяки патріотизму Ю.Ф. Макотерського – почесного громадянина м.Чорткова, Р.І. Пахолка – директора нашого коледжу, за підтримки аграрія В.М. Вислоцького, який орендує паї на полі, де відбулася трагедія, фахівцям ГО “Патріот” та КП “Доля” з м.Львова, було знайдено місце розстрілу українців-патріотів.

Останки людських тіл, речі, що були знайдені під час розкопок, свідчать про звірства фашизму в період німецької окупації.

Десятки родин з Івано-Франківщини, Чортківщини нарешті зможуть поховати своїх рідних за християнським звичаєм.

Пошуки місця розстрілу тривали більше десяти років, а день 4 жовтня 2017 року ввійде в історію Чортківщини як день історичної правди. Це ще одне нагадування: ніхто і ніщо не може бути забутим. Обов’язок нинішнього покоління пам’ятати трагічні сторінки історії і з великою пошаною згадувати імена тих, хто боровся за незалежність України.