В рамках обласної програми "Вивчення Української Хартії вільної людини в навчальних закладах Тернопільської області в 2016-2020 рр." 23 квітня 2019 року відбувся захист проектів учасників Конкурсу студентських робіт розвитку міста та громади серед студентів Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського.

Учасниками програми стали студенти ІІІ-ІУ курсів відділення Початкова освіта. На першому етапі був проведений тренінг "Розробка інноваційних навчальних проектів на засадах концепції Нової Української Школи в контексті Української Хартії вільної людини". А на другому етапі – учасники програми презентували створені проекти, основна мета яких спрямована на реалізацію основних світоглядних засад українського суспільства. Тематика проектів відобразила важливість моральних та духовних цінностей, потребу у соціалізації в суспільстві людей з особливими потребами:

«Як стати лідером» – Гірняк Галина, Василькевич Іван

«Любов без обмежень» – Шкварла Ольга, Криворука Віктор

«Розвиток логічного мислення» – Ковалишин Андріана, Шевчук Христина

«Нескорені» – Цибак Валентина, Парасинчук Віталіна, Возьна Надія

«Що означає бути патріотом» – Чорній Григорій, Бойківська Євгенія Членами журі були: Ковалик І.М. – координатор програми, виконавчий директор ГО «Гуртом!», Чарнаш І.Ю. – методист управління освіти молоді і спорту Чортківської міської ради, Жара О.В. – заступник директора з навчальної роботи та Синишин Л.В. – методист, викладач математичних дисциплін Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського. Експертами відзначено два проекти, які різні за тематикою і шляхами реалізації, але кожен з них спрямований на розвиток духовних і моральних цінностей, свідомих громадян українського суспільства, розвиток патріотичних та національних переконань: «Любов без обмежень» та «Що означає бути патріотом».

Дана програма – це гарний досвід студентів у формуванні життєвих компетенцій, складання та реалізація проектної діяльності на сучасному етапі розвитку освіти і суспільства загалом.