Засідання обласного методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін відбулося 18.05.2023 р. на онлайн платформі Google Meet, на базі Кременецького лісотехнічного фахового коледжу.
З вітальним словом до більш як 40 учасників методичного об’єднання звернулася методист Ради директорів ЗФПО Тернопільської області Ірина Лещик.
В ході засідання була представлена захоплююча подорож Тетяни Михальчук про історію Кременецького лісотехнічного коледжу, яка представила багату спадщину та досягнення цього навчального закладу. Історія коледжу є прикладом успішного розвитку та впливу освіти на суспільство.
Світлана Каленюк – голова циклової комісії соціально-економічних дисциплін коледжу виступила із доповіддю «Застосування ресурсів Moodle при викладанні суспільних дисциплін – шлях до оптимізації навчання в умовах війни», в якій зазначила, що застосування ресурсів Moodle при викладанні суспільних дисциплін може стати шляхом до оптимізації навчання, особливо в умовах війни, коли доступ до традиційних навчальних ресурсів може бути обмеженим. Moodle є потужною платформою для управління навчанням, яка надає викладачам та студентам широкий спектр інструментів для ефективного взаємодії та спільної роботи навіть на відстані.
Доповідач Марія Бондарська ознайомила учасників засідання із актуальними питаннями, що стосуються освіти під час воєнного стану в розрізі прав та обов’язків  освітнього процесу.
Гостем методичного об’єднання був Андрій Пижик, кандидат історичних наук, доцент; завідувач кафедри новітньої історії України КНУ, який виступив із доповіддю про підготовку майбутніх вчителів в умовах воєнного стану на основі досвіду  Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Антоніна Свідінська зазначила у своєму виступі, що психологічна підтримка учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану є надзвичайно важливою, оскільки конфліктні ситуації та стресові умови можуть суттєво вплинути на емоційний стан та психологічне благополуччя студентів, викладачів та інших працівників освітнього закладу та дала цінні поради.
Голова методичного об’єднання Інна Станкевич у своєму виступі зазначила, що інституційний та дистанційний формати взаємодії між учасниками освітнього процесу стають все більш поширеними та важливими в сучасному освітньому середовищі. Дозволяючи комунікувати та співпрацювати незалежно від географічних обмежень, ці формати взаємодії відкривають нові можливості для студентів, викладачів та інших учасників освітнього процесу. Забезпечення навчального середовища цифровими інструментами сприяє активній взаємодії та співпраці, допомагає забезпечити якісну освіту незалежно від географічних обмежень та умов.
Засідання було успішним та продуктивним, учасники мали можливість обговорити важливі питання щодо викладання суспільних дисциплін у закладах освіти в умовах воєнного стану, окреслені основні напрями роботи.
"Історія — це найвеличніша вчителька життя, яка вчить нас розуміти і шанувати нашу спадщину." – Нельсон Мандела
Історія навчає нас шанувати нашу спадщину. Вона показує, які цінності, культура і досягнення попередніх поколінь дали нам змогу стати тим, ким ми є сьогодні. Ми стаємо свідомими спадкоємцями і передовиками, які мають зобов’язання передавати цю спадщину майбутнім поколінням. Історія нагадує нам, що ми не ізольовані від минулого, а є ланкою неперервного ланцюжка, що поєднує нас з попередніми поколіннями і зобов’язує нас берегти це поєднання.