Вже традиційно, із першою памороззю, що малює на вікнах казкові образи, та радісним для малечі снігопадом відбувається у Чорткові конкурс диригентської майстерності присвячений пам’яті видатного українського композитора Микола Леонтовича. Цьогоріч вже ввісімнадцяте на сцену актової зали Чортківського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені О. Барвінського вийшло 15 юних диригентів, які, наслідуючи геній безсмертного Леонтовича, намагалися силою жесту відобразити всю глибину і зміст хорового мистецтва.

Перед конкурсантами було поставлене завдання продиригувати твір із хорової спадщини композитора М. Леонтовича та твір за власним вибором. І ожили безмовні партитури суголоссям звуків, що зринали у височінь, поєднуючись із вольовим, впевненим, а то й іноді ліричним і ніжним жестом конкурсантів, наповнюючи криницю пісень Леонтовича цілющою вологою. І ніби ожила у тих жестах несправедливо понівечена доля композитора, який, доповнивши пантеон українських мучеників, своєю кров’ю утвердив справжнє українське мистецтво. Його «Щедрик» сьогодні лине над світом, і рука проклятого чекіста, який нещадно натиснувши на курок пістолета позбавив життя композитора, вже ніколи не зупинить цього вічного лету, як і не зупинить безкінечного потоку народної пісні, що наповнює спраглі душі своєю чистотою і любов’ю.

Конкурсне змагання відбувалося між студентами ІІІ- IV курсів. Кожен учасник намагався якнайкраще відобразити найтонші переспіви хорового твору засобами диригентської техніки. У жестах і емоціях кожного звучали одухотворені образи, що заворожували своєю глибиною і змістом. Конкурсне змагання визначило найкращих учасників, які були визнані лауреатами конкурсу. Серед них: І премія – Пуляк Ілона (кл. викл. Корчака В. А.), Росляк Анна Марія (кл. викл. Равлів Н. Л.); ІІ премія – Порплиця Мар’яна (кл. викл. Іванків Н. М.), Кульчицька Любов (кл.Равлів Н. Л.), Федишин Діана (кл. викл. Корчака В. А.); ІІІ премія – Годинюк Сюзанна (кл. викл. Іванків Н. М.), Крупа Т (кл. викл. Корчака В. А.), Ріба Анастасія (кл. викл. Равлів Н. Л.), Козак Мар’яна (кл. викл. Крикніцької О. М.). Високий рівень диригентської майстерності продемонстрували студенти, які були визнані дипломантами конкурсу. Серед них: Гадзицький Руслан, Шпаковська Христина (кл. викл. Кінаш О. А.), Паньків Анастасія (кл. викл. Корчака В. А.), Кривий Ростислав (кл. викл. Кікиса І. В.), Бульчак Анна, Костик Ніна (кл. викл. Крикніцької О. М.). Майстерною грою виступи конкурсантів доповнили концертмейстери Кікис М. І., Ножак В.М., Орлик С.О., Кікис Г.Т., Задорожна Р. Р., Остапчук І. М., Романюк І. Й., Прокопчук Н. В., Журовська О. В.

Щирі емоції і переживання юних конкурсантів і їхніх наставників залишать у серцях чудові спогади про пережиті моменти зустрічі із мистецтвом. Пам’ятні світлини зроблені в цей день будуть нагадувати про велику працю і душевні сили вкладені у здавалося б, мертві нотні знаки. Але з кожним помахом руки ці знаки оживали, як і оживав безсмертний Леонтович. І лише його сумні очі на портреті нагадували про те, що ця пісня, яка лине над світом, неодмінно має полинути і в холодні окопи і бліндажі, своєю цілющою силою зігріти тих, хто сьогодні боронить її від агресора. Тож нехай пісня Леонтовича ще не раз на весь голос зазвучить не лише на сцені педагогічного, а й всьому світу розкаже про свою важку долю і безсмертну надію бути вільною!